Majówka w tym roku wyjątkowo bez grilla, więc zamiast
karkówki trzeba wymyślić na obiad coś innego. Tym razem pieczeń rzymska (zwana popularnie również klopsem) w nowej odsłonie,
bo zamiast jajka w środku znalazła się feta i oliwki.
Potrzebujesz
- 1kg zmielonej łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- czerstwa bułka namoczona w mleku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- oregano
- sól i pieprz
- kostka fety
- słoik oliwek
- keczup
Zmielone mięso wymieszać z jajkiem, namoczoną bułką i
czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przyprawić papryką, solą i pieprzem oraz
oregano. Formę keksową wysmarować tłuszczem i na jej dnie ułożyć połowę
przygotowanego mięsa. Na mięsie ułożyć fetę pokrojoną w paski oraz oliwki.
Przykryć drugą połową mięsa, a na koniec posmarować cienką warstwą keczupu.
Piec przez około 45 minut w 170 oC. Podawać z pieczonymi
ziemniakami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz