piątek, 3 maja 2013

Pieczeń rzymska z fetą i oliwkami (inaczej klops)





Majówka w tym roku wyjątkowo bez grilla, więc zamiast karkówki trzeba wymyślić na obiad coś innego. Tym razem pieczeń rzymska (zwana popularnie również klopsem) w nowej odsłonie, bo zamiast jajka w środku znalazła się feta i oliwki.

Potrzebujesz


  • 1kg zmielonej łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • oregano
  • sól i pieprz
  • kostka fety
  • słoik oliwek 
  • keczup


Zmielone mięso wymieszać z jajkiem, namoczoną bułką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przyprawić papryką, solą i pieprzem oraz oregano. Formę keksową wysmarować tłuszczem i na jej dnie ułożyć połowę przygotowanego mięsa. Na mięsie ułożyć fetę pokrojoną w paski oraz oliwki. Przykryć drugą połową mięsa, a na koniec posmarować cienką warstwą keczupu. Piec przez około 45 minut w 170 oC. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz