niedziela, 12 maja 2013

Pikantne skrzydełka w panierce (prawie jak w KFC)





To nie jest danie w moim stylu. Przygotowane, aby zaspokoić męską potrzebę jedzenia mięsa, która czasami pojawia się u S. Ponieważ apetycznie wygląda, to chętnie je zaprezentuję tutaj.

Potrzebujesz:
  • 1,5kg skrzydełek kurczaka
  • łyżeczka soli 
  • łyżeczka pieprzy Cayenne (chilli) 
  • 3 łyżeczki ostrej paparyki 
  • 3 łyżeczki przyprawy curry 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki klasycznych płatków kukurydzianych 
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 75g masła
 

 
Skrzydełka należy umyć i podzielić na mniejsze części tzn. poprzekrawać je w stawie. Wymieszać je z mieszanką przypraw i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Pozostawić na noc. Pokruszone płatki wymieszać z mąką ziemniaczaną i obtoczyć w tym zamarynowane skrzydełka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180o C. Gdy panierka się zarumieni polać skrzydełka roztopionym masłem (po ok. 25-30 minutach).  Piec dalej przez kolejne 30 minut. Podawać z sosami, keczupem i frytkami.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz