niedziela, 19 maja 2013

Meksykański tort naleśnikowy




Dziś danie, do którego mam ogromny sentyment. Jedno z pierwszych, które zrobiłam całkiem sama i było zjadliwe :) Wcześniej były tylko naleśniki z czekoladą i bananami oraz kotlety mielone :) Jako, że przepis wymyśliłam będąc totalnym laikiem, nie będzie on trudny. Za to jaki pyszny :)


Potrzebujesz:
  • 300g zmielonej łopatki wieprzowej 
  •  2 cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • puszka kukurydzy 
  • puszka fasoli czerwonej 
  • puszka pomidorów krojonych 
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu 
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 
  • 0,5 łyżeczki chilli w proszku 
  • 2 łyżki majeranku albo cząbru 
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia 
  • 20 naleśników 
  • 200g startego żółtego sera śmietana




Na oleju podsmażyć cebulę i posiekane drobno, bądź przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dorzucić mięso i przyprawić kuminem, papryką, majerankiem, chilli, solą i pieprzem. Odsączyć fasolę oraz kukurydzę. Połączyć z mięsem. Gdy trochę zmiękną warzywa dodać pomidory z puszki wraz z zalewą oraz koncentrat pomidorowy. Gotować 10 minut i ciągle mieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. W okrągłej blaszce ułożyć naleśnik, a na nim farsz. Posypać startym żółtym serem i przykryć kolejnym naleśnikiem. Przekładać do wyczerpania składników. Zakończyć naleśnikiem posypanym startym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 oC. Piec przez około 15-20 minut. Podawać z kwaśną śmietaną. 

Smacznego!
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz