Dziś danie, do którego mam ogromny sentyment. Jedno z
pierwszych, które zrobiłam całkiem sama i było zjadliwe :) Wcześniej były tylko
naleśniki z czekoladą i bananami oraz kotlety mielone :) Jako, że przepis
wymyśliłam będąc totalnym laikiem, nie będzie on trudny. Za to jaki pyszny :)
Potrzebujesz:
- 300g zmielonej łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli czerwonej
- puszka pomidorów krojonych
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 0,5 łyżeczki chilli w proszku
- 2 łyżki majeranku albo cząbru
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 20 naleśników
- 200g startego żółtego sera śmietana
Na oleju podsmażyć cebulę i posiekane drobno, bądź
przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dorzucić mięso i przyprawić kuminem,
papryką, majerankiem, chilli, solą i pieprzem. Odsączyć fasolę oraz kukurydzę.
Połączyć z mięsem. Gdy trochę zmiękną warzywa dodać pomidory z puszki wraz z
zalewą oraz koncentrat pomidorowy. Gotować 10 minut i ciągle mieszać. W razie
potrzeby doprawić solą i pieprzem. W okrągłej blaszce ułożyć naleśnik, a na nim
farsz. Posypać startym żółtym serem i przykryć kolejnym naleśnikiem. Przekładać
do wyczerpania składników. Zakończyć naleśnikiem posypanym startym serem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 oC. Piec przez około 15-20
minut. Podawać z kwaśną śmietaną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz