środa, 1 maja 2013

Ciecierzyca w szpinaku z hinduskim plackiem roti


Szpinak, szpinak, szpinak. Pychota. Jako dziecko nie znosiłam tego warzywa. Teraz mogłabym jeść je codziennie :) Tym razem przedstawię je w towarzystwie ciecierzycy i mojego najnowszego wynalazku, czyli hinduskich chlebków a la tortilla czyli placków roti.

Potrzebujesz
  • 1,5 szklanki ciecierzycy (namoczonej przez 24h)
  • 1 cebula
  • 150g śmietany
  • 400g mrożonego szpinaku
  • 100g sera błękitnego lazur
  • sól i pieprz
  • olej  


  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki wody
  • łyżka oleju
  • sól 




Wcześniej namoczoną ciecierzycę należy ugotować w świeżej wodzie bez soli tak długo, aż będzie miękka. Może to zająć nawet 1 godzinę, więc trzeba być cierpliwym. W garnku podsmażyć na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zarumieni, dorzucić szpinak i czekać aż całkowicie się rozmrozi. Następnie wrzucić śmietanę i starty na tarce z grubymi oczkami ser. Gotować przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić do szpinaku ugotowaną wcześniej ciecierzycę.






Wszystkie składniki na chlebki roti wymieszać w misce. Ciasto odłożyć na 20 minut, żeby „odpoczęło”. Powstałe ciasto podzielić na kawałki wielkości łyżki i rozwałkować na posypanym mąką stole. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni (już bez tłuszczu!) z obu stron. Podawać na ciepło.


Smacznego!
 






1 komentarz: