wtorek, 23 kwietnia 2013

Zupa krem z brokułów z makaronem naleśnikowym





Zupa, którą lubię robić na obiad po różnych obżarstwach (świątecznych i nie tylko). Lekki i pożywny, a naleśniki, które do niej przygotowuję mogą być obiadem na drugi dzień (o ile przetrwają).

Potrzebujesz:

Zupa
  • 1 brokuł 
  • 2 marczewki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 korzeń marchewki 
  • 2 ziemniaki 
  • bulion 
  • słodka papryka w proszku 
  • sól i pieprz
Wszystkie warzywa obrać i pokroić na drobne kawałki. Zalać bulionem (tak aby płyn lekko przykrył zawartość garnka) i gotować, aż wszystko będzie miękkie. Gdy zupa ostygnie, zmiksować blenderem na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem oraz słodką papryką.


Makaron naleśnikowy

Tak naprawdę nie jest to nic innego jak tradycyjne naleśniki pokrojone w paseczki. Przepis na tradycyjne ciasto naleśnikowe już niedługo :)

Zupę można podawać również z grzankami albo groszkiem ptysiowym.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz