poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Camembert grilowany w boczku





Po dłuższej przerwie kolejny przepis :)

Jakiś czas temu, swoje miejsce mojej kuchni znalazła grillowa patelnia. Głównym plusem takiej patelni jest mniejsza ilość wchłanianego tłuszczu przez jedzenie, czyli smażymy zdrowiej!!!  Od tego czasu sporo eksperymentuje i staram się przekształcić przepisy sprawdzone na ich zdrowszą wersję. Camembert w formie obiadowej przygotowywałam zawsze w panierce z jajka i bułki tartej. Tym razem jednak panierkę zastąpił bardzo cienko pokrojony boczek. Efekt był powalający i na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tej alternatywy.

Potrzebujesz
  • Ser camembert (1 na każdą osobę)
  • Cienko pokrojony boczek 
  • Żurawina (lub borówka)
  • Łyżeczka oliwy 


Na desce do krojenia ułóż 3 plastry boczku, tak aby się krzyżowały. Na nich ułóż ser camembert, a wystające części boczku zawiń do góry. Teraz ułóż plastry boczku na gornej części sera w ten sam sposób jak na spodzie (2 lub3 w zależności od potrzeb, tak aby cały ser był zakryty), a na koniec zawiń. Grillową patelnię nasmaruj oliwą i rozgrzej. Camemberta smaż po 3 minuty z każdej strony. Podawać na gorąco z żurawiną lub borówką.

Smacznego!

 
Jako zdrowszą alternatywę dla frytek, z którymi zawsze podawałam camemberta, wybrałam zieloną soczewicę. Ma znacznie niższy indeks glikemiczny, niż tak powszechnie stosowane w polskiej kuchni ziemniaki. Dodatkowo jest przepyszna :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz