środa, 20 lutego 2013

Mały eksperyment – pizza na cieście francuskim






Pizza…kto jej nie lubi? Śmiało mogłabym się nazwać pizzożercą. Najlepsza jest taka zrobiona samemu z mozzarelą, pomidorami, szynką Prosciutto di Parma oraz rukolą. Mmmm…

Dziś mały eksperyment i zamiast tradycyjnej pizzy na cieście drożdżowym będzie pizza na cieście francuskim. S. mówił o niej chyba od roku, więc w końcu jest. Ja i tak pozostanę wierna tradycji.

Potrzebujesz
  • 1 opakowanie dobrej jakości ciasta francuskiego
  • 2 pomidory
  • 2 kuki sera mozzarella

  • 1 ser feta

  • 2 łyżki kaparów

  • Sos do pizzy (przepis tu)



 
Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia, a na nim ciasto francuskie. Boki ciasta zawinąć żeby farsz „nie uciekał”. Rozsmarować na cieście sos do pizzy.  Ułożyć pokrojone pomidory, fetę i kapary. Na wierzch ułożyć plasterki mozzarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok. 20 minut.

Smacznego!



 
Tak naprawdę jako dodatek do pizzy możecie użyć tego co lubicie. Salami, oliwki, sery pleśniowe, szynka, papryka…Wszystko zależy od waszej inwencji twórczej, bo kuchnia  to ciągłe eksperymentowanie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz