Przekopując internet w poszukiwaniu przepisu na sajgonki
przekonać się można, że wariacji na temat tej potrawy jest mnóstwo. Smażone, z
kurczakiem, z krewetkami...Ja stworzyłam swoją wersję, do której składniki
można dostać w każdym większym sklepie.
Potrzebujesz:
- 200g łopatki wieprzowej zmielonej
- 1,5 cebuli
- 3 marchewki
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 100g makaronu ryżowego drobnego
- 4 suszone grzyby mun
- Papier ryżowy
- Sos sojowy
- Olej do smażenia
Grzyby mun zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na 20
minut. Makaron ryżowy trochę pokruszyć i przygotować według przepisu na
opakowaniu . Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i mięso mielone. Doprawić do
smaku sosem sojowym. Dodać startą na dużych oczkach marchewkę i poszatkowaną
kapustę pekińską. Grzyby mun pokroić w małą kostkę i wymieszać wszystko razem.
Jeśli potrzeba doprawić jeszcze sosem sojowym. Na końcu dodać przygotowany
wcześniej makaron.
Na duży talerz wylać zimną wodę i moczyć w nim przez kilka
sekund pojedyncze płaty papieru ryżowego. Ważne aby woda przykrywała go całkowicie.
W tak przygotowany papier można zawijać farsz. Ważne aby nie nakładać go za
dużo bo inaczej sajgonki będą pękać na patelni w trakcie smażenia. Można
również jeść bez smażenia.
Podawać z ryżem i sosem słodko-kwaśnym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz