niedziela, 2 czerwca 2013

Coś lekkiego, coś pysznego – ryż na mleku z jabłkami i cynamonem





Coraz bliżej wakacji, coraz większe temperatury…  Zauważyłam, że im cieplej, tym mniej jem. Dlatego dziś przepis na coś lekkiego,  co idealnie może się sprawdzić gdy za oknem upał.

Potrzebujesz:

  • 1 szklanka mleka  
  • 1 szklanka wody 
  • 2 torebki ryżu
  • 5 jabłek 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 
  • szczypta soli 


Do garnka wlać wodę, mleko, posolić i zagotować w nim ryż. Jabłka obrać, a następnie starować na dużych oczkach. Wrzucić na patelnię i zasypać cukrem. Smażyć, aż cukier się rozpuści. Przyprawić cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. W kokilkach wysmarowanych masłem ułożyć połowę ryżu, jabłka i pozostały ryż. Na wierzchu ułożyć odrobinę masła. Piec przez 20 minut w 180o C. Podawać z zimną śmietaną.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz